Haukilahti 2030

Haukilahti on varmasti yksi Espoon, ellei koko maailman parhaista paikoista asua. Ainakin jos meiltä haukilahtelaisilta itseltämme kysytään. Miltä Haukilahdessa näyttää kymmenen vuoden kuluttua? Voisiko Haukilahti olla vieläkin parempi? 

Lähipalvelut kuntoon

Arjessa korostuu lähipalveluiden merkitys ja tältä osin Haukilahdessa on kehitettävää. Länsiviitan ostoskeskus ei enää vastaa asukkaiden tarpeisiin. Nyt, uuden ostoskeskuksen kaavoituksen käynnistyttyä, on vaikutettava siihen, että lähipalveluista saadaan paljon aiempaa kattavammat. Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen valikoimaa olisi tarpeen laajentaa. Myös ostoskeskuksen ympäristö kaipaa ehostusta, jotta Haukilahden keskusta on viihtyisä ja turvallinen paikka kaikille.

Tärkeimpiä lähipalveluja ovat tietysti koulut ja päiväkoti, eikä kirjastoakaan sovi unohtaa. Näiden puolustamisen tulee olla haukilahtelaisten asukkaiden ja päättäjien tärkein tavoite tulevina vuosina. Valitettavasti on näet niin, että Espoon heikko taloustilanne pakottaa tulevaisuudessakin kriittisesti arvioimaan koulu- ja kirjastoverkkoa. Haukilahden palveluiden kannalta etuna on se, että alueen kouluja ja kirjastoa käyttävät myös lähikaupunginosien asukkaat.

Palveluiden kannalta tärkeä alue on myös Mellstenin ja sataman alue. Alue on eräs Espoon kauneimpia ja uimaranta on ympäri vuoden todella suosittu. Mielestäni Mellstenillä tulisi selvittää mahdollisuutta julkiseen saunaan, joka palvelisi uimareita ympäri vuoden. Nykyisellään Espoossa on saunallisia avantouintimahdollisuuksia erittäin vähän. Saunan voisi toteuttaa kahvilankiinteistön yhteyteen ja samalla parantaa kahvilan palveluita.

Ilman luontoa ei ole Haukilahtea

Lähiluonto on Haukilahdelle kaikkein tärkeintä. Uutta viheraluetta tai puistoa ei saada mistään, jos nykyiset alueet nakerretaan rakentamisen tieltä. Haukilahden vehreys ja väljyys tulee säilyttää niin vuoteen 2030, kuin sen jälkeenkin.

Lähiluonnon ja viheralueiden suojelussa erityisen tärkeää on suojella olemassa olevia viheryhteyksiä. Katkeamaton reitti luonnossa, kuten reitti Westendin Alpeilta Haukilahden rantaan, on ulkoilijalle ja luonnon monimuotoisuudelle erittäin arvokas.

Haukilahdessa on useita upeita lähiluontokohteita, joiden saatavutettavuutta tulee parantaa. Esimerkiksi Hauenkalliolle olisi toteutettava selkeä reitti myös sataman suunnasta. Samalla läpikulku alueen asukkaiden pihoilla loppuisi. Hieno kohde on myös Pitkäkallio, joka on ollut pitkään unohtunut ja ränsistynyt. Nyt Pitkäkallion kehitys on kuitenkin käynnistynyt. Alueelle toteutetaan selkeä kävely-yhteys Toppelundintien ja Mellstenintien risteyksestä, kuin myös sataman suunnasta. Rauniot siistitään ja niiden yhteyteen rakennetaan näköalatasanne. Luvassa on siis kaikille hieno lähiluontokohde!

Turvalliset ja toimivat liikenneyhteydet

Liikenteen on oltava sujuvaa ja turvallista. Nykyisellään liikennenopeudet Haukilahdenkadulla ja Toppelundintiellä paikoin ylittävät sallitut nopeusrajoitukset, mikä on erityisesti lasten koulumatkoja ja kevyttä liikennettä silmällä pitäen vaarallinen kehitys. Tätä voitaisiin hillitä muun muassa korotetuilla suojateillä. 

Tulevaisuudessakin on yhteyden Länsiväylälle ja edelleen Helsinkiin oltava sujuva. Kevyen liikenteen reitit Niittykummun ja Urheilupuiston metroasemille ansaitsevat nykyistä paremman ylläpidon, jotta polkupyörä on turvallinen vaihtoehto ympäri vuoden ja metroyhteys tehokkaassa käytössä.