Mielipide: Palvelusetelien laajemmalla käytöllä helpotusta Turun koronatilanteeseen

Oheinen mielipidekirjoituksemme on alunperin julkaistu Turun Sanomissa 15.4.2020.

____________________________

Koronakriisi koettelee suomalaista yhteiskuntaa. Erityisesti tämä näkyy terveydenhoitoalalla, jonka henkilöstö tekee työtä epidemian ytimessä. Suuri kiitos heille ja myös kaupungin muille työntekijöille, joita poikkeustilanne kuormittaa.

Jotta selviämme tästä yllätyksellisestä tilanteesta, vaatii se uusia ja luovia ratkaisuja meiltä kaikilta.

Turun kaupungin tulisikin hyvinvointipalveluiden sujuvuuden varmistamiseksi siirtyä laajempaan palvelusetelitarjontaan osana peruspalveluitaan. Tällä ratkaisulla helpottaisimme kaupungin henkilöstön työtaakkaa, kun turkulaiset voisivat käyttää myös muita kuin kaupungin omia palveluita. Siten takaisimme palveluiden saatavuuden ja tukisimme myös alueemme hyvinvointialan elinkeinoelämän ja järjestöjen toimintaa; näin voisimme välttyä mahdollisilta toimintojen supistumisilta tai jopa konkursseilta.

Kriisin keskelläkin kuntalaisilla on tarve peruspalveluille. Kaupungilla on jo käytössään palveluseteli muun muassa varhaiskasvatuksessa, siivouksessa ja tehostetussa palveluasumisessa, mutta nyt olisi hyvä hetki laajentaa palvelusetelin käyttöä.

Setelien suosio on jatkuvasti kasvanut, sillä monet haluavat itse valita, mistä palvelunsa hankkivat.

Esimerkkiä palveluseteleiden käyttöön voi ottaa vaikka Helsingistä, jossa palvelusetelillä on mahdollista hankkia muun muassa laajasti suun terveydenhuollon eri toimenpiteitä, esimerkiksi kokonaishoidon palveluseteli. Lisäksi palveluseteli on Helsingissä käytössä toimintaterapiassa.

Turussa voisi laajentaa suun terveydenhuollon palvelusetelin toimenpiteitä ja uutena toimintana ottaa käyttöön palvelusetelin fysio- ja toimintaterapiaan sekä esimerkiksi puheterapiaan, jonka jonoista Turun Sanomat uutisoi 7.4. Näin voimme purkaa jonoja, helpottaa henkilöstön työtaakkaa ja taata palveluita niitä tarvitseville samalla pitäen huolta alueen työpaikoista.

Uskomme, että tähän ajatukseen voisi yhtyä koko puoluekenttä laajasti.

PIIA ALVESALO (KOK), SADRI BEQIRI (KOK) JA VILLE LAAKSO (KOK), TURUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JÄSENET

____________________________