Mielipide: Turussa tuhlataan tuhansia vastaanottoaikoja

Olemme sotelautakunnassa kiinnittäneet huomiota säännönmukaiseen ongelmaan, missä Turun terveydenhuollon asiakkaat jättävät ilmaantumatta paikalle heille varattuihin lääkäri- ja hoitajavastaanottoihin. Vuositasolla siis tuhlaamme 3000-4000 lääkäri- tai hoitajavastaanottoaikaa.

Lääkäriajoista, jotka ovat maksullisia, voi kaupunki lähettää 50 euron sakkomaksun, mutta hoitajavastaanotoista ei sakkomaksua voi lähettää, sillä hoitajien vastaanotot ovat ilmaisia. Kaikkiaan käsittämätön tilanne! Olipa kyseessä sitten hoitaja tai lääkäri, joutuvat molemmat tutustumaan potilaan tietoihin ennakolta ja valmistautumaan vastaanottoon. Tämä kaikki työ osoittautuu turhaksi, jos asiakas ei saavukaan paikalle.

Ymmärrän ajan perumatta jättämisen ainoastaan mielenterveyspotilaiden kohdalla, muut saisivat ryhdistäytyä ja kunnioittaa julkisesti kustannettua terveyspalvelua edes sen verran, että peruvat aikansa. Kirjoitimme asiasta lautakuntakollegoiden kanssa Turun Sanomiin.

___________

Turussa tuhlataan tuhansia vastaanottoaikoja jättämällä ilmestymättä paikalle

Turku on sitoutunut järjestämään asukkailleen laadukasta terveydenhuoltoa. Hoidon saatavuudesta pidetään korona- ja talouskriisistä huolimatta kiinni.

Eräs asia ansaitsee kuitenkin vielä erityishuomion: kyse on perumatta jätetyistä vastaanottoajoista.

Kuluvan vuoden syyskuuhun mennessä on varatuille hoitajavastaanotoille ilman peruutusta jättänyt saapumatta 1437 asiakasta. Lääkärivastaanottojen osalta vastaava lukema oli syyskuussa 1302 perumatta jätettyä vastaanottokäyntiä.

Terveydenhuoltoon kohdistuvien paineiden ja jonotilanteen valossa lukemat vaikuttavat hyvin korkeilta. Kyse ei ole koronan aiheuttamasta ilmiöstä, sillä vuonna 2019 toteutuivat jokseenkin samat luvut.

Turku kehittää jatkuvasti järjestelmiä, joilla peruuttamattomien aikojen ongelmaan voidaan puuttua. Tämän ohella me kaikki voimme osaltamme vaikuttaa terveydenhuollon resurssien järkevään käyttöön perumalla tarpeettomaksi osoittautuneen varauksen ja täten luovuttamalla mahdollisuuden hoitoon sitä enemmän tarvitsevalle.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet

VILLE LAAKSO (KOK), PIIA ALVESALO (KOK), SADRI BEQIRI (KOK)

___________