Uimavesissä näkyy ruokavaliomme

Teksti on julkaistu Länsiväylässä 27.8.2022.

Helteet tuovat mukanaan toistuvan sinileväongelman. Juuri silloin, kun puhtaita uimavesiä kipeimmin tarvittaisiin, muuttuu Suomenlahti leväpuuroksi. Espoossa sinilevä on kuluvana kesänä riivannut erityisesti Kivenlahden ja Hanikan uimarantoja, sekä sisävesillä Pitkäjärveä. Vielä näin elokuun loppupuolellakin sinilevä häiritsee uimaretkiä (Länsiväylä 22.8.).

Yksittäisen ihmisen näkökulmasta ruokavalio on keskeisin Itämeren tilaan vaikuttava tekijä. Ruoantuotanto aiheuttaa 60 % suomalaisen ravinnepäästöistä. Keskeisessä roolissa on liha- ja maitotuotteiden tuotannossa syntyvä lanta. Lantavuorista hankkiudutaan eroon levittämällä lanta pelloille, joilta sen ravinteet lumettomien ja vetisten talvien myötä huuhtoutuvat vesistöihin ja edelleen Itämereen – sinilevien iloksi.

Tehokas ja nopea keino puhtaiden uimavesien puolesta onkin vaihtaa edes osa liha- ja maitotuotteista kasvisvaihtoehtoihin ja luonnonkalaan. Puhtaan meren takia on myös tärkeää, että maukkaita kasvisvaihtoehtoja ja kestävästi pyydettyä Itämeren kalaa tarjotaan julkisissa ruokailuissa, kuten kouluissa.

Ville Laakso
valtuutettu (kok.)
Espoo

Edellinen
Edellinen

Kirja: Karhun kainalossa

Seuraava
Seuraava

Biojätteiden laajempi keräys on tervetullut